Als een persoon diabetes heeft, produceert deze niet langer genoeg insuline, of kan hij de insuline niet efficiënt gebruiken.
Dus glucose hoopt zich op in het bloed. Overmatige stadia van bloedglucose kunnen nogal wat symptomen veroorzaken, van uitputting tot hartaandoeningen.
Een manier om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, is door een gezond dieet te volgen. Voedsel en dranken wat het lichaam langzaam opneemt is aan te bevelen omdat ze geen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.
De glycemische index (gi) meet de effecten van voedingsmiddelen op de bloedsuikerspiegel. Mensen die hun juiste bloedsuikerspiegel proberen te behalen, moeten voedingsmiddelen kiezen met een lage of gemiddelde gi-score.
Iemand kan ook ingrediënten combineren met lage en buitensporige gi-scores om er zeker van te zijn dat een maaltijd in balans is.
1. Volkorenbrood of roggebrood
Veel soorten brood bevatten veel koolhydraten en verhogen de bloedsuikerspiegel snel. Hierdoor moeten veel soorten brood worden vermeden.
Maar roggebroodbrood en 100% volkorenbrood hebben lage gi-scores (55 of veel minder op de gi-schaal).
Roggebrood en steengemalen volkorenbrood hebben een lagere gi-score dan alledaags volkorenbrood, omdat de ingrediënten minder worden bewerkt.
Bij de verwerking worden de vezelige buitenste schalen van granen verwijderd. Vezels vertragen de spijsvertering en zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
In een observatie uit 2014 meldden onderzoekers dat spelt en rogge beide aanleiding gaven tot lage voorlopige glycemische reacties bij ratten. Bovendien ontdekten ze dat deze historische tarwesoorten, naast emmer en eenkoren, genen onderdrukten die het glucosemetabolisme bevorderen.
2. Het meeste fruit
Behalve voor ananas en meloenen, heeft fruit een lage gi-score van 55 of minder.
Dit komt door het feit dat het veel water en vezels bevat om hun duidelijk aanwezige suiker, dat bekend staat als fructose, in evenwicht te brengen.
Naarmate de vruchten rijpen, nemen hun gi-scores echter toe. Vruchtensappen hebben ook een zeer hoge gi-score omdat het maken van sap de vezelachtige huiden en zaden verwijdert.
Tijdens een uitgebreid onderzoek in 2013 bleek dat degenen die in het bijzonder bosbessen, druiven en appels aten, een aanzienlijk lager risico hadden op het ontwikkelen van diabetes type 2.
De onderzoekers suggereerden bovendien dat het innemen van vruchtensap het risico op groei van de aandoening vergroot.
3. Zoete aardappelen en Yam
Normale aardappelen hebben een hoge gi-score, maar zoete aardappelen en yam hebben een lage score en zijn erg voedzaam.
Sommige onderzoeken suggereren dat het vruchtvlees van de zoete aardappel uit meer vezels bestaat dan de schil, wat aangeeft dat de hele aardappel gunstig kan zijn voor mensen met diabetes.
De onderzoekers rapporteerden de bevindingen van een dieronderzoek en noemden ook dat de consumptie van zoete aardappelen sommige markers van diabetes kan verminderen.
Zelfs als er niettemin geen sluitend bewijs is dat zoete aardappelen kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel bij mensen te stabiliseren of te verlagen, kunnen ze ongetwijfeld een gezond, voedzaam voedsel zijn met een lage gi-score.
Mensen kunnen zoete aardappelen of yam vervangen door aardappelen in een verscheidenheid aan gerechten, van frites tot ovenschotels.
4. Havermout en haverzemelen
Haver heeft een gi-score van 55 of lager, waardoor het minder waarschijnlijk is dat ze pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Haver bevat bovendien b-glucanen, die het volgende kunnen doen:
- Verminder glucose- en insulinereacties na het eten
- Verbeteren van de insulinegevoeligheid
- Helpen glycemisch beheer op peil te houden
- Verminderen van bloedlipiden (vetten)
Een evaluatie uit 2015 van 16 onderzoeken concludeerde dat haver een gunstige invloed heeft op de glucoseregulatie en lipidenprofielen bij mensen met diabetes type 2. Om het effect van haverinname op diabetes type 1 te bepalen, is meer onderzoek nodig.
Artsen bevelen nog steeds aan dat mensen met diabetes hun consumptie van havermout beperken, omdat 1 kopje ongeveer 28 gram koolhydraten bevat.
5. Noten
Noten zijn erg rijk aan voedingsvezels en hebben een gi-score van 55 of minder.
Ze bevatten ook een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren en verschillende voedingsstoffen, zoals:
- Antioxiderende voedingsstoffen
- Fytochemicaliën, bestaande uit flavonoïden
- Mineralen, bestaande uit magnesium en kalium
Een systemische beoordeling uit 2014 concludeerde dat het eten van noten mensen met diabetes kan helpen.
Net als bij de verschillende voedingsmiddelen in dit artikel, is het goed om noten te consumeren die onbewerkt zijn. Noten met coatings of smaakstoffen hebben hogere gi-scores dan gewone noten.
6. Peulvruchten
Deze, waaronder bonen, erwten, kikkererwten en linzen, hebben zeer lage gi-scores.
Ze zijn ook een goede bron van voedingsstoffen die kunnen helpen bij het behouden van een gezond bloedsuikerbereik. Deze bestaan uit:
- Voedingsvezels
- Complexe koolhydraten
- Eiwitten
Een onderzoek uit 2012 ontdekte dat het opnemen van peulvruchten in het dieet de glycemische behandeling verbeterde en de dreiging van coronaire hartziekten bij mensen met diabetes type 2 verminderde.
Vermijd peulvruchtenproducten die suikers en eenvoudige zetmelen bevatten, waaronder die in siropen, sauzen of marinades. Deze toevoegingen kunnen de gi-score van een product drastisch verhogen.
7. Knoflook
Het is een bekend aspect bij conventionele medicijnen voor diabetes en een groot aantal andere aandoeningen.
De verbindingen in knoflook kunnen ook helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen door de insulinegevoeligheid en -secretie te verbeteren.
In een onderzoek uit 2013 namen 60 mensen met diabetes type 2 en gewichtsproblemen ofwel uitsluitend metformine of een mengsel van metformine en knoflook 2 keer per dag na het eten gedurende 12 weken.
Mensen die metformine en knoflook slikten, zagen een grotere grote daling in hun bloedsuikerspiegels voor vasten en eten. Mensen kunnen knoflook rauw eten, het aan salades toevoegen of het in gekookt voedsel gebruiken.
8. Vis
Vis en verschillende soorten vlees hebben geen gi-beoordelingen omdat ze geen koolhydraten bevatten.
Maar vis kan ook helpen om diabetes beter onder controle te houden of te voorkomen dan andere soorten vlees.
Een onderzoek in 2014 naar gegevens van 33.704 Noorse vrouwen over een periode van vijf jaar. De onderzoekers ontdekten dat het dagelijks eten van 75-100 gram kabeljauw, koolvis of de kans op diabetes type 2 verminderde.
Maar de onderzoekers waren onzeker of dit een direct resultaat van het eten van de vis was of dat andere gezonde levensstijlelementen, zoals sporten, aanleiding hadden kunnen geven tot de bevindingen.
9. Yoghurt
Elke dag yoghurt consumeren kan het risico op diabetes type 2 nog verder verminderen.
Auteurs van een omvangrijke gegevensanalyse uit 2014 concludeerden dat yoghurt misschien wel het beste zuivelproduct is dat de dreiging van een hoge gi-score beperkt.
Ze zeiden ook dat verschillende zuivelproducten niet het risico lijken te vergroten.
Onderzoekers weten nog steeds niet zeker waarom yoghurt het risico op diabetes type 2 verlaagt.
Gewone yoghurt heeft meestal een lage gi-score. Ongezoete yoghurts hebben een gi-score van 50 of nog minder.
Het is beter om gezoete of gearomatiseerde yoghurt te vermijden, die vaak te veel suiker bevat voor iemand die zijn bloedsuikerspiegel wil verlagen. Yoghurt in Griekse stijl kan een gezonde optie zijn.
Verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen
Het eten van een gezond, uitgebalanceerd voedingsplan is het belangrijkste. Extra technieken om de bloedsuikerspiegel te helpen verlagen of beheersen zijn:
- Gehydrateerd blijven door veel water te drinken
- Veel sporten
- Vaker kleine porties eten
- Geen maaltijden overslaan
- Omgaan met of verlagen van spanningen
- Een gezond lichaamsgewicht behouden of afvallen, indien nodig
Mensen met diabetes moeten mogelijk ook medicijnen gebruiken en hun bloedsuikerspiegel vaak verhogen om de dreiging van mogelijk risicovolle symptomen en complicaties te verminderen.
Praat altijd met een arts over een manier om een gezond dieet op te nemen in een diabeteszorgplan.
16 reacties
L postma
Hallo, ben 1 week bezig met koolhydraten beperkt dieet, mijn bloedsuiker spiegel is inmiddels al behoorlijk gedaald zonder medicatie te slikken. Morgens nuchter van 12 naar 9 en ‘s middags om ca 3 uur van 17 naar 10. Wil ook weer meer gaan bewegen omdat dit het nog meer kan verlagen, dit lukt helaas nog niet omdat ik door een zware rugoperatie al 5 maand in rolstoel zit. Inmiddels kan ik al eindje met krukken lopen en dat gaat steeds beter worden. Medicatie wil ik niet slikken gezien hier ook weer allemaal bijwerkingen bij zitten.
Diana
Heb diabete’s,2 beweeg genoeg hele dag aan de gang
Eet veel groenten nu sindskort alleen maar vis alles is gegrild denk ook aan kruiden suiker zouten . Bloeddruk heel hoog en nu ook nieren werken zeer weinig . Dus streng dieet . Hoop dat goed komt .niks mag je byna niet en ook geen over gewicht
Desiree
Met veel interesse het artikel & reacties gelezen al 10 jaar diabetes 2 het de cursus van Dom gekocht en 12 weken gevolgd mijn suiker blijft hoog vooral s’ochtens maar ondanks de goede wil en volhoudendheid vindt ik veel informatie tegenstrijdig b.v intercity vesting of elke 2 uur iets eten ?
Aerts Adelin
10 jaar geleden cva gehad dus halftijds werken . Veel pillen slikken. Daarnaast verleden jaar diabetes vastgesteld door wazig te zien, veel plassen, droge mond,slechte mondgeur,altijd moe ,veel slapen,slecht inslapen gevolg van de cva.Kan mijn suikergehalte niet onder controle krijgen vanwege de stress meer bijspuiten helpt niets.300 tot 450 is geen uitzondering.Dien momenteel 3 maal snelle humalog 22-2-4 overdag en 44 een trage toujeo voor het slapen en een snelle humalog correctie. Zolang mijn lichaam geen innerlijke rust krijgt zal het altijd schommelen. Van buiten de uitstraling rust en kalmte zelf,maar vanbinnen niet onder controle te krijgen.
Helena Ooms V-Veen
Hallo ik ben al7 jaar diabetes en heb al die tijd al een te hoge bloedsuiker spiegel wat is hier aan te doen
Rob
In eerste lijkt het een zeer interessant artikel, gaandeweg stoor ik me aan de contradicties, is het wel goed of niet goed, zoals de tekst bij de haver. Alle genoemde voedingsmiddelen nuttig ik wekelijks, en sommige (knoflook, yoghurt, havermout) dagelijks, en toch had het geen effect op mijn bloedsuikerspiegel, sinds april zit ik aan de insuline naast de metformine, heb een tweede hartinfarct doorgemaakt, geen overgewicht, probeer zoveel mogelijk te bewegen en voel me op dit moment zwaar ellendig. Ik sta op het punt dat ik het niet meer weet, ik dacht dat ik zo goed ging, ik heb wel eens een uitschieter, want je wilt ook weleens genieten. Terug naar de basis. Eiwit- en verrijkt eten en zo min mogelijk koolhydraten. (15 gram koolhydraat, 35 gram vet en 50 gram eiwit per 100 gram voeding). Sterkte mensen.
Marijke
Lees ook ‘Glucose revolutie’ door Jesse Inchauspe. Een eyeopener
cicilia oemar
Mijn man heeft te horen gekregen dat zijn suiker 16.2 is, diabetes heeft en met spoed aan de pillen moet. Wij zijn in shock! Heeft iemand advies of tip alsjeblieft om de suiker weer naar beneden te krijgen???
Chris
Heb nog een tip die ik heb gekregen platte peterselie drankje maken helpt ook goed de bloedsuiker te verlagen
Mario Te slaa
Krijg door die geweldige berichten ook de drive om te beginnen ,wil van de pil af dus dank jullie en allemaal sukses
Miranda
Ik ben al suikerpatiënt sinds 2 jaar en metformine gebruik ik ook. Maar ben van 5 pillen per dag naar 2 pillen gegaan. Alleen nu in de zomer meer frisdrank en ijsjes dus meer suiker. Tja daar gaat je dieet. Maar verder lukt het aardig en de suikervrije producten eten dan kom je al een heel eind.
Herman
Nu ik ruim 3 maand knoflook verse a twee teentjes per dag en ook een glas tomsap drinkt. Is mijn suiker gedaald van 10 tot 12 naar het gemiddelde van rond de 8. Ik spoot al 4 maal per dag 3 maal snelle van 22 eenheden en snachts 28 eenheden. Ook dat is veel.minder nu spuit ik alleen de nacht nog. De metformine is vann 3 maal 1000 naar 3 maal 500 gegaan. Dus totaal een keihard sucses en verbetering. Nu mijn gewicht nog terug brengen van 96 naar ronde de 80. Ben er super trots op.
Edward AL
Na 6 maanden harde/streng dieet ben ik gedaan van 8.8 naar 6.8 bloedsuikerspiegel…en nu doorzetten…zonder roken of alcohol !!! Geen overgewicht en bewegen hoor !!!
Anna
Een heel interessant artikel.
Ghislaine
Net gehoord dat mijn suiker te hoog was 20. Dus in shock. Voel veel af laatste maanden zag wazig was erg moe. Nu weet ik waarom. Dit artikel helpt me veel dus vandaag meteen beginnen.
Luc Wijdeveld
Dit overzicht geeft mij een beter inzicht om mijn suikerspiegel te verlagen, pas weer geprikt met urine controle, ik was goed bezig, maar het schoot weer omhoog naar 12, ga ik in mijn eigen eetspiegel kijken waar verbeterpunten zijn, zie ik dat ik geen marinades (Knorr Wereldmaaltijden), geen havermout, geen jus-orange meer. Wist al mijn cholesterol te verlagen (van 8 naar 4.2) door meer vis te gaan eten, afvallen gaat goed (kan beter) maar wil geleidelijk afvallen ivm met de overhang in de huid (was 121 is nu 113). Bewegen ja, heb een stappenteller, de 10.000 wordt best wel vaak gehaald, heb een versleten knie, die niet meer met lazer operaties wordt behandeld, maar nog niet zo ver is voor een kunstknie, maar lopen is een dingetje. Fiets daarom meer, maar ja in zeer koude perioden is de motivatie moeizamer om dit weer elke dag te doen, zeker als het veel regent. btw, werk niet meer en het werk was op de vrachtwagen, ook niet echt een bewegelijke baan.