Door de feestdagen hebben de bezorgdiensten het drukker dan normaal en kan de levertijd wat langer zijn dan dat u gewend bent.

Indiase linzenstoof met chapatis én kokoschutney

Indiase linzenstoof met chapatis én kokoschutney

Indiase linzenstoof met chapatis én kokoschutney

In maart heeft Hugo Kennis in Eigen Huis en Tuin – Lekker leven een heerlijk Indiaas gerecht gemaakt. Hieronder vindt je de uitleg van het gerecht:

 

Het is deze week vegan week en Hugo doet hier de hele week aan mee. Dat betekent dus geen vlees, vis, zuivel en andere dierlijke producten. Hugo start deze vegan week met een heerlijke Indiase linzenstoof en zelfgemaakt platbrood mét een kokoschutney.

 

Hugo maakt een Indiaas feestmaal, bestaande uit drie onderdelen: een linzenstoof, chapatis (platbrood) en een kokoschutney. We beginnen met de linzenstoof, en verderop in dit artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de chapatis en de kokoschutney.

cooking time preparation food period cook Created with Sketch.

Totale kooktijd 140 min.

Voorbereiding 45 min.

Kooktijd 95 min.

cooking time preparation food period cook Created with Sketch.

4 personen

Benodigheden

  • Hakmolentje
  • 3x Kom
  • Braadpan
  • Kookpan
  • Deegroller
  • Koekenpan of tawa

Ingrediënten

Linzenstoof

  • 350 gr. rode splitlinzen
  • zout en peper
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • neutrale olie
  • 4 cm gemberwortel
  • 2 groene – of eventueel rode – chilipepers
  • 3 tomaten
  • 1 winterpeen
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • bosje koriander óf munt
  • scheut limoensap

 

Chapatis

  • 175 gr. volkorenmeel
  • 100 gr. bloem
  • 1 eetlepel neutrale olie
  • 1 tot 2 eetlepels maanzaad
  • snuf zout
  • 125 à 150 ml warm water
  • klein handje bloem

 

Kokoschutney

  • 1 groene chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr. kokosrasp
  • scheut limoensap
  • zout
  • scheut water

Bereidingswijze linzenstoof:

Stap 1: Was de linzen tot het water helder is. Zet ze in koud water op het vuur met een snuf zout. Kook ze gaar in 15 tot 20 minuten.

Stap 2: Terwijl je wacht tot de linzen gaar zijn, pel je de ui en knoflook en snijd je ze in grove stukken. Doe dit ook bij de gember en verwijder de zaadlijsten uit de chilipepers.

Stap 3: Maal de ui, knoflook, gember en chilipepers fijn in het hakmolentje.

Stap 4: Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit het mengsel circa 3 minuten.

Tip: Als je een verse gember hebt gesneden, kan je het deel dat overblijft gewoon weer terug leggen in de fruitschaal. Je hoeft hem niet af te dekken. Een gember sluit zich bij het gesneden deel namelijk zelf weer af. Zo kan je hem nog heel lang bewaren.

Stap 5: Snijd de wortel en tomaten in kleine blokjes en bak ze mee met de saus.

Stap 6: Voeg kerrie en zout toe aan de pan. Roer het door elkaar en voeg de linzen met het kookvocht – en eventueel wat extra water – toe.

Stap 7: Laat 20 minuten stoven op laag vuur.

Stap 8: Breng de stoof op smaak met een beetje limoensap. Hak daarna de koriander óf munt fijn en schep die door het gerecht.

 

Bereidingswijze platbrood:

Stap 1: Doe het meel, de bloem, de olie, het maanzaad en een snuf zout in een kom. Schenk het water erbij en meng het tot een deeg.

Stap 2: Strooi een klein handje bloem over het aanrecht en kneed hierop het deeg op tot het soepel is.

Stap 3: Laat het deeg minstens een half uur rusten.

Stap 4: Verdeel het deeg in acht stukken. Rol dunne cirkels van het deeg – in ongeveer dezelfde maat als je pan – uit op een met bloem bestoven aanrecht.

Stap 5: Maak de koekenpan goed heet en bak de chapatis erin tot ze bruine plekjes krijgen. Keer ze om en bak ook de andere kant.

Tip: Ook deeg waarbij geen gist wordt gebruikt, moet even rusten. Door het rusten gaat de bloem zetten en worden de gluten zachter. Zo krijg je een soepeler deeg

 

Bereidingswijze chutney:

Stap 1: Verwijder de zaadlijsten uit de chilipeper, hak de peper fijn en doe de snippers in een kom.

Stap 2: Pel de knoflook en rasp deze boven de kom.

Stap 3: Meng de kokos erdoor en breng het op smaak met limoensap en zout.

Stap 4: Maak de chutney smeuïg met een scheut water.

Tip: Als je verse limoensap perst van een limoen, is het handig om van tevoren je limoen stevig los te rollen. Op die manier komen de cellen los en haal je makkelijker en meer sap uit je limoen.

Eet smakelijk!

 

Bron: RTL 4 – Hugo Kennis

Laat de eerste reactie achter

Selecteer een Afleverpunt