Sambar is een populair currygerecht bereid met bouillon op basis van tamarinde, linzen en groenten. Het komt oorspronkelijk uit Tamil Nadu, maar is ook erg populair in Sri Lanka en in heel Zuid-India. Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met gestoomde rijst of verschillende Indiase flatbreads.
Sambar is gemaakt als een fout door de zoon van de Maratha-heerser Shivaji genaamd Sambhaji. Omdat de chef-kok weg was, wilde Sambhaji dal voor zichzelf bereiden, en hij deed tijdens het kookproces een beetje tamarinde in de pan. De koninklijke chef-koks scholden hem uit, aangezien tamarinde niet in dal wordt gebruikt.
Sambhaji hield echter van het gerecht en noemde het sambar, naar zichzelf. Tegenwoordig zijn er talloze variaties op het gerecht, zoals sambar met zeevruchten, kipsambar en zelfs de ongewone melksambar. De groenten sambar is te bereiden met groenten naar keuze.
Dankzij de Madras Sambar poeder van Aachi is dit gerecht zonder al te veel moeite te maken. Alle benodigde kruiden zitten met de juiste verhouding in deze kruidenmix.
Indicatie voedingswaarden per portie
Energie: 399,4 kJ / 95,4 Kcal
Eiwit: 3,28 g
Koolhydraten: 19,86 g
Waarvan suikers: 0 g
Vet: 0,12 g
Waarvan verzadigd: 0,05 g
Vezels: 0,98 g
Natrium: 316,85 mg
Zout: 0,8 g
Bereiding
- Week de rode linzen in circa 250 ml water.
- Kook de rode linzen 10 minuten in de snelkookpan en zet dit apart.
- Verhit olie in een kadai of pan en voeg de mosterd en enkele currybladeren toe.
- Voeg de bereide groenten toe.
- Laat dit 1 minuut doorbakken en voeg hierna de gesneden tomaten
- Laat dit door sudderen totdat tomaat bijna een puree vormt en voeg dan de tamarinde paste toe.
- Voeg de Sambar poeder en de gekookte linzen toe en kook dit door totdat het een egale puree vormt.
- Voeg aan de sambar zout naar smaak toe.
- Voeg hier als laatste de korianderblaadjes toe.
- Serveer de warme Sambar in een kom tezamen met dosa, broodjes of rijst.