Voedingswaarden (per portie)
- Calorieën: 320 kcal (vegetarisch) / 380 kcal (met spek of rookworst)
- Eiwitten: 18 g
- Vetten: 7 g (vegetarisch) / 14 g (met spek of rookworst)
- Koolhydraten: 45 g
- Vezels: 15 g
Bereiding
- Spliterwten koken: Doe de spliterwten samen met water (of bouillon) en het laurierblad in een grote pan en breng aan de kook. Laat de erwten 30 minuten zachtjes koken.
- Basis bereiden: Verhit een eetlepel olie in een aparte pan en voeg het komijnzaad toe. Bak kort tot het begint te geuren, en voeg dan de ui, knoflook en gember toe. Bak tot de ui glazig is.
- Groenten en specerijen toevoegen: Voeg de wortels, prei, kurkuma, korianderpoeder en chilipoeder toe aan de uienmix en bak enkele minuten.
- Soep combineren: Doe het uien- en groentemengsel bij de soep. Roer goed door en laat nog 15-20 minuten zachtjes koken, tot de erwten volledig zacht zijn en de soep dikker wordt. Voeg indien nodig extra water of bouillon toe om de gewenste dikte te bereiken.
- Rookworst of spekblokjes (niet-vegetarische optie): Voeg de rookworst of spekblokjes toe in de laatste 10 minuten van het kookproces.
- Serveren: Breng de soep op smaak met zout en peper, en garneer met verse koriander en een partje limoen.
Geniet van deze hartverwarmende, kruidige erwtensoep!