Indicatie voedingswaarden per portie:
Energie: 2323 kJ / 555,2 Kcal
Eiwit: 9,8 g
Koolhydraten: 135,1 g
Waarvan suikers: 32,2 g
Vet: 7,6 g
Waarvan verzadigd: 1,5 g
Vezels: 7,4 g
Natrium: 221 mg
Zout: 0,6 g
Bereiding:
- Week en kook de rijst
Was en giet de rijst af en laat het ongeveer 10 minuten weken. Neem een diepe pan, zet hem op middelhoog vuur en giet er water in. Breng het aan de kook en voeg dan de geweekte rijst toe. Dek de pan af met een deksel en kook het circa 20 minuten op middelhoog vuur tot de rijst zacht wordt, maar niet papperig. Haal het van het vuur, giet het overtollig vocht af en zet het opzij. - Bereid tomatenpuree, fruit ui en kruiden
Doe nu de gehakte tomaten in een blender en mix het goed. Breng de puree over in een kom en zet deze opzij. Verhit nu 2 eetlepels olie in een pan en voeg de ingrediënten voor het kruiden toe (mosterd, asafoetida, kerrieblaadjes, gedroogde rode pepers). Voeg uien toe en bak tot ze een beetje roze van kleur worden. Voeg dan groene pepers en gember-knoflookpasta toe. Bak deze ingrediënten een minuut. - Voeg alle bestanddelen bij elkaar
Voeg nu de tomatenpuree, kurkumapoeder, rode chilipoeder, sambarpoeder en zout naar behoefte toe. Kook tot de olie scheidt. Voeg de gekookte rijst toe aan de tomatenjus en meng dit goed door. Als je klaar bent, doe je de tomatenrijst in een serveerschaal en garneer je met gehakte korianderblaadjes. Serveer het warm met papads, chips of raita.
Tips:
- Dit gerecht is over het algemeen pittig van smaak. Voeg minder gember en pepers toe om het minder pittig te maken.
- Tomatenrijst smaakt het lekkerst als het wordt geserveerd met een goed gekruide Boondi Raita.
- Door de rijst door de tomatenmix te roeren alvorens het water toe te voegen, wordt de smaak van het gerecht versterkt.
- Je kunt de hele kruiden droog roosteren, malen en het poeder toevoegen om de smaak van dit gerecht te versterken.
- Je kunt ook kokosolie gebruiken om tomatenrijst te bereiden.
- Overweeg om thuis tomatenpuree te maken met verse tomaten voor de beste smaak.