Door de feestdagen hebben de bezorgdiensten het drukker dan normaal en kan de levertijd wat langer zijn dan dat u gewend bent.

Recept Bisi Bele Bath

Recept Bisi Bele Bath

Recept Bisi Bele Bath

Zuid-Indiase Comfort Food op z’n Best

Bisi Bele Bath (letterlijk “hete linzenrijst”) is een klassiek gerecht uit Karnataka, India. Het is een verwarmende combinatie van rijst, toor dal (gele spliterwten), tamarinde en een aromatische kruidenmix. Deze hartige eenpansmaaltijd is geliefd om zijn diepe smaken en troostende karakter, perfect voor lunch of een stevige avondmaaltijd.

cooking time preparation food period cookCreated with Sketch.

Totale kooktijd 60 min.

Voorbereiding 20 min.

Kooktijd 40 min.

cooking time preparation food period cookCreated with Sketch.

4 personen

Benodigheden

  • Druk- of snelkookpan (of gewone kookpan)
  • Koekenpan voor het roosteren van specerijen
  • Blender of vijzel
  • Grote steelpan of wok

Ingrediënten

Basis

  • 1 kop rijst (bij voorkeur sona masoori of basmatirijst)
  • ½ kop toor dal (gele spliterwten)
  • 3 kopjes water (extra indien nodig)
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 1 kleine ui, gesneden
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1 wortel, in stukjes
  • ½ kop sperziebonen, gesneden
  • ¼ kop erwten (vers of diepvries)
  • Zout naar smaak

Voor het tempereren

  • 1 eetlepel ghee of olie voor een vegetarische versie
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 8-10 curryblaadjes
  • 1 gedroogde rode chili
  • 1 snufje asafoetida (hing)
  • 10 cashewnoten (optioneel)

Voor de kruidenmix (Bisi Bele Bath masala)
(of gebruik 2 eetlepels kant-en-klare Bisi Bele Bath poeder)

  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 4 gedroogde rode pepers
  • 1 eetlepel chana dal
  • 1 theelepel fenegriekzaad
  • 1 stukje kaneel (2,5 cm)
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel geraspte kokos (vers of gedroogd)

Voedingswaarden per portie (geschat)

  • Calorieën: 320 kcal
  • Koolhydraten: 50 g
  • Eiwitten: 8 g
  • Vetten: 9 g
  • Vezels: 6 g
  • Natrium: 480 mg

Bereidingswijze

1. Rijst en dal koken

  • Spoel de rijst en toor dal goed af. Kook samen met 3 kopjes water tot ze volledig gaar zijn. Dit kan in een snelkookpan (3 fluitsignalen) of langzaam op het fornuis.

2. Groenten koken

  • Kook de groenten apart in licht gezouten water tot ze zacht maar niet papperig zijn. Giet af en zet opzij.

3. Bisi Bele Bath masala maken

  • Rooster alle ingrediënten voor de masala in een droge pan tot ze geurig zijn. Laat afkoelen en maal fijn tot poeder of pasta.

4. Currybasis maken

  • Verhit een eetlepel olie in een diepe pan.
  • Voeg mosterdzaad toe, laat knappen.
  • Voeg dan curryblaadjes, rode chili, asafoetida en cashewnoten toe.
  • Voeg ui en tomaat toe en bak tot zacht.
  • Voeg vervolgens de gekookte groenten, tamarindepasta, en 1 kopje water toe.
  • Voeg daarna de versgemalen Bisi Bele Bath masala en zout toe. Laat dit 5-10 minuten sudderen.

5. Samenvoegen

  • Voeg de gekookte rijst en toor dal toe aan de currybasis. Meng goed. Voeg indien nodig extra warm water toe om een dikke papachtige consistentie te bereiken.
  • Laat nog 5 minuten zachtjes koken. Proef en pas zout of tamarinde aan.
  • 6. Serveren
  • Serveer warm, gegarneerd met extra ghee, papad, of een lepel kokosyoghurt.

Tips

  • Gebruik ghee voor een authentiek aroma.
  • Je kunt ook kant-en-klare Bisi Bele Bath poeder van merken zoals MTR gebruiken voor gemak.
  • Restjes smaken de volgende dag vaak nog beter!

Laat de eerste reactie achter

De waardering van www.geenaardappels.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 95 reviews.

Selecteer een Afleverpunt

Beoordeel Recept Bisi Bele Bath