Je kunt doorgaan met het eten van deze gezonde gestoomde gerechten terwijl je jouw dieet voor gewichtsverlies volgt.
Velen van ons beschouwen een dieet voor gewichtsverlies als flauw, smaakloos en overwegend gekookt. Deze zorgen komen voort uit mythen die suggereren dat je volledig afhankelijk bent van rauwe groenten als je wilt afvallen. Of dat je iets lekkers moet opgeven, vooral je favoriete etenswaren zoals noedels en pizza.
Hoewel het aangeraden is om de inname van vetmestende of koolhydraatrijke gerechten te reguleren, hoef je niet alles waar je van houdt helemaal op te geven. Met de juiste keuzes en enkele veranderingen in het dieet, kun je zelfs doorgaan met het eten van veel Indiase snacks en gerechten terwijl je met succes je reis naar gewichtsverlies voltooit.
Gestoomde gerechten zoals dhokla en idli zijn enkele van de eerste namen die in ons opkomen als we streven naar een schuldvrije verwennerij. Wij voegen in dit vierluik nog 4 andere gestoomde gerechten uit India toe, die gezond en lekker zijn en misschien wel passen in jouw dieet voor gewichtsverlies.
Deel 2: Uppu-Urundai.
Uppu Urundai is een mild gekruide gestoomde rijstbal, getemperd met mosterdzaad, jeerazaad, chana en urad dal en currybladeren. Ook wel neer urundai genoemd, het is een probleemloos recept dat in minder dan 30 minuten kan worden bereid. U kunt genieten van uppu urundai als ontbijt of als snack in de avond. Klik hier voor het recept.
Uppu urundai is een heerlijk gestoomd Zuid-Indiaas gerecht.
Het enige dat je hoeft te onthouden, is om voorgekookte rijst te gebruiken voor het recept en om een stomer bij de hand te hebben. We gebruiken bij voorkeur idli maker voor dit recept.
Bereiding:
- Giet de een nacht geweekte rijst door een zeef en laat dit 10-15 minuten drogen.
- Breng het over naar een mixer, voeg zout en suiker toe (optioneel) en mix het tot een gladde pasta.
- Voeg eventueel wat water toe.
- Neem nu een pan en giet er olie in.
- Voeg één voor één asafoetida, jeera, mosterdzaad, rode peper, chana en urad dal, pinda’s en kerrieblaadjes toe.
- Bak ze op middelhoog vuur tot de masala goed geroosterd is.
- Voeg de kokosnoten toe en roerbak dit 2-3 minuten.
- Giet de rijstpasta in de pan en meng alles tot het water is opgenomen.
- Wacht tot het een zacht deeg wordt.
- Maak kleine bolletjes van het deeg.
- Plaats de bolletjes nu in een idli-maker of een ander bord en stoom gedurende 10-15 minuten.
- Serveer ze tot slot warm met kokoschutney en tomaten-pindachutney.
Tip: Zit je ’s ochtends krap met de tijd, maak dan het beslag ’s avonds klaar en bewaar in de koelkast. Laat in dat geval de rijst 3-4 uur weken alvorens het beslag te maken en voeg er geen kruiden (zout/suiker) aan toe.
Bron: food.ndtv.com