Door de feestdagen hebben de bezorgdiensten het drukker dan normaal en kan de levertijd wat langer zijn dan dat u gewend bent.

Recept: Pongal

Recept: Pongal

Pongal is een zoet rijstgerecht dat meestal wordt gegeten tijdens speciale of ceremoniële gelegenheden in Sri Lanka. Het gerecht is ontstaan ​​onder de Tamil-etniciteit, die vanuit Zuid-India naar Sri Lanka is gemigreerd. De naam van het gerecht is afgeleid van Thai Pongal, een festival dat op 14 januari wordt gevierd en het einde van het oogstseizoen symboliseert, het Tamil-equivalent van Thanksgiving.

Op die dag wordt in veel Tamil-huishoudens in Sri Lanka en over de hele wereld pongal voorbereid. Het wordt meestal gekookt in een aarden pot boven een open vuur. Melk en water worden eerst gekookt, en volgens de overtuigingen van de Tamil, als de vloeistof over de pot morst, zal het gezin geluk en welvaart brengen.

De bereiding van pongal is een familieaangelegenheid omdat elk gezinslid ceremonieel een handvol rijst in de pot doet. Vervolgens wordt de resterende rijst aan het gerecht toegevoegd met mungbonen, rietsuiker en gemalen cashewnoten. Pongal wordt geserveerd op bananenbladeren en voordat het wordt geconsumeerd, zegt de hele familie hun gebeden tot de zonnegod.

Als er nog pongal over is, wordt deze meestal gedeeld met vrienden en familieleden.

cooking time preparation food period cook Created with Sketch.

Totale kooktijd 30 min.

Voorbereiding 5 min.

Kooktijd 25 min.

cooking time preparation food period cook Created with Sketch.

4 personen

Benodigheden

  • Kookpan
  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 3 eetlepels ghee
  • 12 cashew noten
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 1 takje curry bladeren
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper
  • 2,5 cm gember
  • 1/6 theelepel asafoetida
  • 240 ml rijst
  • 240 ml moong dhal
  • 750 tot 1000 ml water
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel kurkuma
  • 1 groene peper (optioneel)

Indicatie voedingswaarden per portie

Energie: 1347,2 kJ / 322 Kcal
Eiwit: 11 g
Koolhydraten: 47 g
Waarvan suikers: 2 g
Vet: 10 g
Waarvan verzadigd: 5 g
Vezels: 11 g
Natrium: 65 mg
Zout: 0,16 g

 

Bereiding

  1. Spoel rijst en dhal een paar keer af en laat het water weglopen.
  2. Voeg 750 ml water en ½ theelepel zout toe aan de kookpan en kook de moong dhal en rijst tezamen in de pan totdat dit mooi zacht en papperig wordt.
  3. Voeg ghee toe aan de koekenpan.
  4. Bak de gespleten cashewnoten goudbruin en leg ze op een bord.
  5. Voeg nu komijnzaad en gemalen peper toe aan de koekenpan.
  6. Als ze sputteren, voeg dan gember, kerrieblaadjes en groene chili toe (optioneel).
  7. Fruit dit goed totdat het aroma goed vrijkomt en voeg de asafoetida en kurkuma toe.
  8. Voeg dit toe aan de gekookte rijst en moong dhal.
  9. Mix alles door elkaar en laat dit nog 1 tot 2 minuten sudderen, zodat alle smaken worden geabsorbeerd.
  10. Serveer de pongal heet met kokosnoot chutney of sambar.

Tips

  • Toch nog te veel werk? Neem dan onze Pongal Mix. Verwarm dit in water en de Pongal is klaar!
  • Je kunt variëren met de verhouding tussen de moong dhal en de rijst voor een andere structuur.
  • Gebruik geen basmati rijst maar een kortkorrelige rijst.
  • Varieer met de hoeveelheid water om de textuur te krijgen die jij wenst.

Laat de eerste reactie achter

Selecteer een Afleverpunt

Beoordeel Recept: Pongal